Gaterittet er det mest tilskuervennlige løpet i NM. Det er ikke så overraskende. Her kan publikum oppleve hastigheten til syklistene på nært hold. For de som ønsker å prøve å delta i konkurranser i sykling i urbane områder, finnes sjansen til å delta som amatør. Sånn har det vært siden NM i 2009. Det eneste kravet er at du er medlem av en sykkel klubb og har en race lisens. Du trenger absolutt ikke å være en aktiv tevlingssyklist for å delta. Lisensen er mer for at syklistene må ha litt racing erfaring og at alt skal være i samsvar med forsikringer og lignende. Selvfølgelig må man også ha sin egen sykkel og hjelm. Ellers er det ingen spesielle regler for klær og andre ting.

Det er fellesstart i Gaterittet Amatør og syklistene sykler på samme bane som i den virkelige konkurransen. Antall runder er imidlertid færre. I den virkelige konkurransen kjøres 20 runder. I amatørkonkurransen kjøres 7 runder. Til Gaterittet Amatør 2011 var det påmeldt 112 syklister, noe som var ny rekord. Det er også oppmuntrende at det var 10 kvinnelige deltakere som deltok i løpet. Vanligvis er det dessverre få kvinner som deltar i Gaterittet Amatør.

Resultatet i Gaterittet Amatør
Det var en spennende konkurranse, der tre syklister brøt ut fra hovedfeltet etter omtrent en halv runde før mål. Disse syklister holdt unna hovedfeltetfeltet til i mål, og det ble en spennende kamp om gullmedaljen. Til slutt kunne Geir Hakansen ta en velfortjent seier, med en sykkel lengde foran Piotr Wiechowski og med Edvald Lund på tredje plass.