Guide til løpeutstyr – spar penger

Å velge riktig løpeutstyr er viktig, men kanskje ikke alt av tilbehør som tilbys der ute er så nødvendig for de fleste. Selvfølgelig må du ta i betraktning hvor du skal løpe, om det er asfalt eller skog og mark. Årstiden er også viktig og må også tas i betrakting når du skal ut å handle seg nytt utstyr.

Økonomi og løping

Det trenger ikke å koste all verden for å skulle løpe seg en tur. Treningsutstyr er dyrt og det er det ikke til å komme ifra, men alle trenger ikke alt. Likevel er det er utstyr som er viktig uansett om du er en hobbyløper eller om du tar det litt mer alvorlig; sko for eksempel. Er du en profesjonell løper så kan utstyret komme opp i pris både med tanke på kvalitet og mengde du trenger. Det er noe som må tenkes på og da er løsninger som Forbrukslaan.no fine. Det er ikke alle som ville tatt opp et forbrukslån for løpeutstyr, men det er annerledes når det er en karriere.

Men for en hobbyløper så trengs som regel ikke et forbrukslån. Det viktigste er gode sko og klær som tåler klima og løpeunderlaget. Akkurat hva hver enkelt synes de trenger av ekstra utstyr er forskjellig fra person til person. Noen tenker nok økonomi og kjøper løpevognen og ikke pulsklokken, mens andre vil ha alt det nyeste utstyret; og det er helt i orden. Det viktigste er at du har utstyr som ikke gjør mer skade enn nytte og at du koser deg på løpetur.

Tenk på føttene

Det mest essensielle er nok de fleste enige i er joggesko. Vonde joggesko som gnager og har dårlig demping kan ta treningsmotet fra de fleste. Så det her er den største investeringen bør ligge. Det er viktig å tenke på terrenget du skal løpe i, men som sagt også årstid. Skal du løpe mye på asfalt er det viktig med god demping siden underlaget er så hardt. Er det terreng du skal løpe i trengs det ikke så mye demping, men en litt røffere såle med knotter for å få litt bedre grep i når du er ute og løper i skog og mark.

Det finnes også lettvektssko som er sko som er beregnet på maraton; også noe å tenke på hvis du vurderer å løpe langt. Barfotsko finnes også på markedet, den er veldig lett og har minimalt med demping slik at det kjennes mer ut som du løper uten sko slik som ordet tilsier.

Som sagt bør du også vurdere årstiden og tenke på joggesko med pigger hvis du vil ut å løpe på vinterstid. Her bør du også tenke på at du skal ha en tykkere sokk i, gjerne ullsokk og du bør gå for et nummer større enn du er vant med. Løpesko med pigger ligger fra 8-900 kroner og oppover. Det finnes også gamasjer for de som løper om vinteren slik at ikke snø og slaps trekkes inn i skoene. Disse kan du kjøpe for 250 kroner og oppover og kan virkelig vær verdt investeringen.

Det er også viktig å ta i betraktning fotstilling og løpestil. Noen sportsbutikker tar en slik analyse og hjelper til med å finne den riktige skoen for deg. Skal du legge penger i noe av løpeutstyret ditt eller en tilpasning bør skoene være en prioritering slik at du ikke belaster føttene og da også resten av kroppen mer enn nødvendig. Slik får du også en bedre løpe-opplevelse som gir mersmak.

Sokkene er viktigst

Du bør heller ikke glemme sokkene. Mange har en tendens til å få gnagsår og da kan det lønne seg og se på hvilke sokker du bruker. Bomullssokker bør du ikke bruke siden de skaper en del friksjon som igjen lett gir vannblemmer. En teknisk sokk som transporterer fukt vekk er å foretrekke og noen kan også ha nytte av en teknisk løpesokk som har dobbelt lag som gir enda mindre friksjon. Disse sokkene ligger på rundt hundrelappen og oppover og det er en rimelig investering for bedre løpeglede.

Slukk tørsten

En annen ting som også er lurt å tenke på når du skal ut å løpe er at det er fort gjort å bli dehydrert. Det er viktig å få i seg nok veske når du er ute og løper. Et drikkebelte kan være en smart løsning på dette problemet. Finn et drikkebelte som er mykt å ha på seg og som beveger seg fint sammen med kroppen. Drikkebeltet kan du få for rundt 300 kroner og oppover. Eventuelt hvis du vurderer lengre turer kan en sekk med drikkepose være en løsning. Disse er litt dyrere og ligger på rundt 700 kroner og oppover.

Løpetights

En god løpetights med kompresjon er for de fleste blitt veldig viktig. Ingen nødvendighet, men det kan gi en bedre løpe-opplevelse; du får ikke friksjonen eller luftmotstanden en vanlig løpetights gir. Bedre restitusjon etter løping gir de også og de øker blodomløpet og oksygentilførselen i muskulaturen. Her finnes det ufattelig mye og velge i på markedet. Kompresjonstightser ligger på 500 kroner og oppover, så det trenger ikke å koste deg alt for mye heller.

Når du skal kjøpe løpetights er det også viktig å tenke på årstid siden både vindtette og vanntette alternativer er å finne på markedet. Du får også kjøpt varme løpetights som har deilig ull på innsiden og som transporterer bort fukt, det er ingen vits å fryse på beina. Er det ruskevær er det godt med en tights som er vindtett på fremsiden slik at du kan nyte løpingen litt lenger.

Løpejakke

Her trenger du igjen å se litt på årstiden og i det hele nødvendigheten av en jakke. Det kan være fint med en vind- og vanntett jakke som puster og ikke blir klam på en guffen høstdag. Men på vinterstid bør du se etter noe litt varmere; en lett langrennsjakke kan fint duge. De er beregnet på fysisk trening og gjør seg like godt uten ski. Og husk for all del reflekser på klærne i høstmørket, det er alt for mange som glemmer hvor viktig synlighet er.

Pulsklokke

Om du trenger pulsklokke kan vel diskuteres, men alle slike små dingser kan fort være med å gjøre løpingen litt mer spennende. Disse pulsklokkene kan i dag ikke bare måle puls, men også søvn og kalorier. Den hjelper deg med å håndtere stress i form av guidede øvelser for pusten. Den holder oversikten over ditt aktivitetsnivå og holder deg oppdatert på innkommende SMS og samtaler. En pulsklokke, eller aktivitetsmåler som det også heter, ligger fra 450 kroner og oppover. En pulsklokke er vel egentlig ikke nødvendig, men det hjelper til med å holde oversikten over treningen slik som hastighet og distansen du har løpt; det er et nyttig verktøy for mange som velger å ta treningen et steg videre.

Lys

Lys er viktig, spesielt for de som bor litt lengre nord på kloden. Skal du ut å løpe en ettermiddag eller kveld her til lands er lys et absolutt hvis du skal utenom bykjernen og opplyste strøk. Da er en god lykt viktig, og en hodelykt kan gjøre det slik at du kan holde hendene fri. På markedet finnes nå også luer med lys i slik at du slipper den stramme strikken. Lyset er oppladbart med USB og lyser i ca. 4 timer. Det burde holde for en god løpetur. En slik lue får du for en hundrelapp og oppover. En lykt er ikke bare for å se, men for å bli sett i trafikken.

Løpebriller

Løpebriller kan være nyttig for mange. De beskytter mot UV-stråling og forhindrer at vi får rusk inn på øynene når vi løper. En god løpebrille forsterker kontrastene i omgivelsene og de skal ikke gjøre deg klam, men være lette å bruke og sitte godt på når du løper. Løpebrillene skal heller ikke dugge fordi du blir svett, så her er kvaliteten viktig. Brillene kan koste litt og det blir fort en tusenlapp og oppover for et par av disse, men det være verdt å investere i et par slike hvis du løper mye.

Løpevogn

Selvfølgelig skal de minste også få være med; en god løpevogn gjør at vi kan ta med minsten på tur. Løpevogner er som regel utstyrt med tre hjul. Den skal være stødig og tåle høyere fart enn ved vanlig gange. Den skal også ha en god og sterk håndbrems. De aller fleste løpevogner har sete for barnet vendt fremover, men du kan også få kjøpt vogner som gjør at du får barnet vendt imot deg. Noen av vognene har liggestilling til barnet og andre har det ikke. Et trekk til vognen kan også være lurt på litt våtere dager slik at barnet holder seg tørr. Før du går til innkjøp av en løpevogn er det lurt å tenke på hvilket terreng den skal brukes i også og deg selv som løper. Det finnes mange typer å velge mellom og det er en stor variasjon i pris.