På jakt etter riktig type sovepose?

Det finnes mange forskjellige typer soveposer som passer til forskjellige anledninger. Hvilken sovepose som du trenger er avhengig av hva du ønsker å gjøre, hvilken årstid du skal bruke soveposen, og i hvilken klimasone du ønsker å bevege deg.

Som regel er det lurt å ha to forskjellige soveposer om du ønsker å kunne bevege deg fritt i naturen, både på sommerstid og på vinterhalvåret. Fordelen ved å ha denne valgmuligheten er mange, og vi skal se litt nærmere på hva som utgjør en god vintersovepose, og en god sommersovepose.

En god sommersovepose eller en tre-sesongs sovepose for norske og nordiske forhold?

Sommersoveposen, eller det som gjerne kalles en sovepose for tre sesonger, vår, sommer og høst, er en lett sovepose som kan tåle litt variasjon i omgivelsestemperaturen, og som ikke gjør deg klam rundt bena om natten skulle være litt varmere.

Gjerne så ligger temperaturavstanden for omgivelsestemperaturen på mellom 0 og 15 grader. Det kan selvfølgelig bli litt kaldere ute om du sover i telt, eller om du stopper i en hytte for kvelden, men det er ikke tilrådelig å bruke en sommersovepose som er laget for nordiske forhold om du skal sove utendørs, også i telt, når der er minusgrader i lufta.

Et godt liggeunderlag, granbar under teltet, eller liggende snø kan kompensere for noe av temperaturtapet, men om du skal ut i villmarka på vinterstid, trenger du en vintersovepose som duger ned til – 15 grader.

Dertil er det også begrensinger for soveposen i den andre retningen temperaturskalaen også. Om du skal telte på steder hvor det er varmere på natten kan en tre-sesongs sovepose ofte bli i klammeste laget. Du kan kompensere for en del ved å åpne fotenden, eller ved å ha soveposen åpen, men om du vet at du skal ferdes i varmere strøk, kan en reinspikka sommersovepose være et overlegent valg over en tre-sesongs sovepose.

Hvordan finner jeg den beste vintersoveposen?

Grunnleggende burde du alltid ha med et lite telt om du ferdes ute i naturen på vinterstid, i tillegg til en vintersovepose og et godt liggeunderlag. Det er en av nøklene til å overleve uvær og snøstorm. Dertil er det ikke alltid nødvendig å ligge i teltet, samtidig som det er mulig å sove behagelig ute i en vintersovepose, hvis været er klart og man kan ligge og titte på stjernene.

En vintersovepose er en sovepose som gjør det mulig å sove utendørs eller i telt ved ekstremt lave temperaturer. Om du er av den litt tøffere typen, er det for eksempel mulig å ligge i gapahuk, så lenge værforholdene tillater det, og se på nordlyset i temperaturer ned til -25.

Som regel er naturlige fiber, som ullklær, og soveposer fylt med dun det beste alternativet for den som skal ut i vinterkulda. Dette er stoffer som isolerer godt i forhold til vekten. Det meste av kunstfiber isolerer ikke like bra. Somtidig vil mye av kunstfiber, som er laget av olje, ha lett for å ta fyr, noe som ikke er bra når man ønsker å kombinere varm soving med åpen ild.

Den store fordelen med kunstfiber er derimot at de som regel er enklere å tørke, og at de er lettere og billigere. En sovepose laget av høyverdig isolerende kunstfiber er nesten like god som en sovepose fylt med dun, samtidig som den gjerne koster halvparten.

Det finnes også sommersoveposer for mer sydlige strøk

En vanlig sommersovepose for nordiske forhold er vanligvis ideell for temperaturer mellom 0 og 15 grader på nattestid. Om du vil reise sydover, for eksempel på en backpacker-tur, gjennom europa, eller til det sydlige Asia, så vel som i store deler av Afrika og Syd Amerika, så trenger du en annen type sovepose.

Også her finnes det flere valg for deg. Det kan være greit med en lett sovepose, samtidig som en lakensovepose kan være en god beskyttelse mot småkryp og blodsugere som kan bo både i gamle madrasser, så vel som i luften rundt sengen.

Soveposer av lin eller av silke er vanlige, også gjerne slike som kan lukkes helt, med netting rundt hodepartiet, som kan festes med snorer. Også her finnes det alternativer i polyester, som kan fungere like godt, men de blir lettere klamme, og begynner gjerne å lukte om det er varmt og fuktig.